Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Biodata Ranty Maria • Latar Belakang dan Kerjaya

Biodata Penuh Ranty Maria, Profil, Berat dan Ketinggian, Fakta, Agama dan Keluarga Ranty Maria.

Biodata Ranty Maria

Pada kandungan kali ini, kami akan berkongsi mengenai biodata penuh Ranty Maria. Kandungan ini bertujuan agar anda mengetahui dengan lebih dekat mengenai pelakon Indonesia ini, Ranty Maria.

Wanita cantik keturunan Korea ini memilih kerjayanya dalam dunia hiburan. Namanya mula dikenali sebagai artis sinetron Indonesia.


Biodata Penuh

Nama Penuh

Ranty Maria Aprily Lee Kariso

Nama Popular

Ranty Maria

Tarikh Lahir

26 April 1999 

Umur Ranty Maria

21 Tahun (2021)

Tinggi Ranty Maria

166 cm

Asal Usul Ranty Maria

Indonesia

Kediaman Ranty Maria

Jakarta, Indonesia

Pekerjaan Ranty Maria

Pelakon 

Tahun Aktif

2006 - kini


Latar Belakang

Ranty Maria Aprily Kariso atau biasa dikenal Ranty Maria dilahirkan di Jakarta, 26 April 1999. Dia mempunyai keturunan Korea dari ayahnya bernama Lee Ki Young dan keturunan Manado dari ibunya, Joanita Kariso.

Ranty adalah anak kedua daripada lima adik beradik, dengan seorang kakak lelaki bernama Kevin Alen Kariso dan tiga adik perempuan bernama Riska Monika Lee Aurora, Marchella Kariso Lee dan Ratu Euqinia Feronika Lee Kariso.


Kerjaya Ranty Maria

Wanita berzodiak Taurus ini telah berlakon sejak ia berusia 8 tahun. Pada masa itu, beliau berlakon dalam filem My Heart Series yang ditayangkan di SCTV. 

Dalam filem itu, Ranty melakoni watak sebagai Luna. Filem ini turut dibintangi Yuki Kato, Esa Sigit, Irshadi Bagas, Kevin Julio dan lain-lain.

Setelah berjaya membintangi filem pertamanya, pada tahun 2008 Ranty diberi kepercayaan untuk membintangi drama "Menunggu Keajaiban Cinta". 

Kali ini, dia bersama dengan Chelsea Olivia dan Glenn Alienskie. Namanya semakin dikenali ketika beliau berlakon dalam drama 7 Manusia Harimau yang ditayangkan di RCTI pada tahun 2016. 

Dalam drama itu, beliau melakoni watak sebagai Ratna bersanding dengan pelakon terkenal Samuel Zylgwyn, Oci Rosdiana, Cut Meyriska dan Ammar Zoni.

Pada tahun 2017, Ranti berlakon dalam drama Anak Jalanan dan Anak Langit, sekali lagi beliau berlakon bersama Ammar Zoni. 


Hubungan Percintaan

Selepas itu Ranti mula memadu kasih dengan Ammar Zoni. Tidak jarang Ranty berkongsi kebersamaannya dengan Ammar Zoni di akaun Instagramnya. 

Ramai netizen cemburu dan ada juga yang kagum dengan hubungannya bersama pelakon Ammar Zoni tersebut.

Kisah cinta Ranty dan Ammar Zoni terpaksa kandas ketika Ammar Zoni ditangkap oleh Polis Metro Jakarta Pusat pada 7 Julai 2017. 

Ammar ditangkap di sebuah rumah di Depok, bersama rakan dan pembantunya, kerana didakwa mengambil dadah.

Kerana kejadian ini, Ranty yang berusia 18 tahun terdiam ketika ditanya mengenai kekasihnya. Ramai netizen bersimpati kepada Ranty atas kejadian tersebut. 

Di tengah percubaan yang datang, tersebar berita pula bahawa hubungan mereka tidak disetujui oleh ibu bapa Ranty, meskipun ia membantahnya.

Walaupun hubungan cintanya selalu dipersoalkan, Ranty tetap fokus pada aktiviti hariannya, terutama lakonannya di kaca tv yang telah melonjakkan namanya di dunia hiburan.


Fakta Menarik Ranty Maria

1. Nama sebenar Ranty Maria ialah Ranty Maria Aprily Kariso.

2. Ranty Maria lahir di Jakarta, pada 26 April 1999.

3. Ranty Maria berzodiak Taurus.

4. Ia merupakan anak kedua daripada lima adik beradik.

5. Merupakan keturunan Korea-Indonesia.

6. Beliau memulakan kerjayanya sejak berusia 8 tahun.

7. Pernah mempunyai hubungan dengan aktris Ammar Zoni.


Sumber Rujukan

https://www.viva.co.id/siapa/read/553-ranty-maria

Catat Komen for "Biodata Ranty Maria • Latar Belakang dan Kerjaya"